BoeddhaMagazine interviewt Bernie Glassman!

a36f0e3e56c0e70346520ca63ffefe3dDe eerste BoeddhaMagazine-special gaat over ‘toegepast’ boeddhisme. Kees Klomp, auteur van Karmanomics en Bloei!, gebruikt daar de Engelse term socially engaged buddhism voor. Hij interviewde zijn grote held Bernie Glassman over dit onderwerp. Hier alvast een stukje van dat artikel. De volledige tekst lees je in BoeddhaMagazine 72, dat op 12 juli verschijnt.

Ik heb niet veel helden. Maar Bernie Glassman is er onmiskenbaar één van. Ik heb al jarenlang grote bewondering voor de pionier van het socially engaged buddhism, die de boeddhistische beoefening – eigenhandig – ingrijpend verrijkte met innovatieve en creatieve initiatieven als de straatretraite en de Greyston Bakery, de op boeddhistische beginselen gebaseerde bakkerij in New York waar thuislozen werken. Toen BoeddhaMagazine me vroeg om Bernie Glassman te interviewen in het kader van het dertigjarige lustrum van de bakkerij en het tienjarige lustrum van het boek Aanwijzingen voor de kok dat hij daarover schreef, nam ik die uitnodiging dan ook in grote dankbaarheid in ontvangst.

Terwijl ik me nestel achter een laptop op het kantoor van BoeddhaMagazine in Rotterdam komt Bernie Glassman via Skype in beeld vanuit Yonkers, New York. Het eerste wat me opvalt is dat hij oud oogt; een beetje broos zelfs. Glassman nadert de tachtig en dat zie je.

De broze indruk verandert echter onmiddellijk als Glassman zijn mond open doet. Met krachtige en vitale stem begint hij vol enthousiasme te vertellen over het succes van de Greyston Bakery: ‘Greyston is een schoolvoorbeeld geworden dat wordt bestudeerd op de universiteiten en hogescholen in Amerika. Yonkers was dertig jaar geleden een hele slechte wijk; de sociale problemen waren gigantisch. Drugs, aids, geweld, armoede. Het was hier allemaal, en in gigantische proporties. Het had procentueel zelfs de meeste thuislozen van heel Amerika.’

‘Uit onderzoek is gebleken dat het daklozencijfer in Yonkers met 75 procent is gedaald. Terwijl het gemiddelde in andere Amerikaanse wijken en steden is gestegen. Dat is de verdienste van de Greyston Mandala (red: een verzameling door Glassman opgezette for-profit en not-for-profitorganisaties in Yonkers, met de Greyston Bakery als warm kloppend hart) die op verschillende manieren bijdragen aan het bestrijden van sociale problemen aldaar. We zijn in de loop der jaren een reële factor van belang geworden.’

Getagged

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: