De 88-tempeltocht

april 2013 Yvonne SchoutsenShikoku Henro Hitori Aruki Dogyo Ninin. Deze Japanse zin beschrijft dat een pelgrim die de beroemde cirkel aflegt langs 88 boeddhistische kloosters op het eiland Shikoku, samen met Kōbō Daishi loopt. Deze beroemde monnik was de grondlegger van het Shingon-boeddhisme en hij maakte deze tocht te voet in het jaar 815. 

Hij heette toen nog Kūkai. Pas na zijn dood kreeg hij de naam Kōbō Daishi: Groot leraar die het boeddhisme verbreidt. Kūkai werd geboren op Shikoku, maar heeft gedurende zijn leven een klooster bewoond in een vallei op 800 m hoogte in Wakayama, iets ten zuiden van Osaka. Er omheen liggen acht bergpieken en zo lijkt het van bovenaf net een lotusbloem. Kūkai is hier gestorven en begraven. Elke pelgrim zou eens in zijn leven de tempel en begraafplaats Oku No-in op de berg Koya moeten bezoeken. Liefst voor aanvang van de tocht, maar velen bezoeken de berg en het graf van Kōbō Daishi nadien.

Ik ga in het najaar van 2013 de uitdaging aan om in mijn eentje de 1200 kilometer te lopen, maar ik ben dus niet alleen. Ninin (uit de titel van dit artikel) betekent ‘met zijn tweetjes’. Ik zal de gehele route met een houten wandelstok lopen die de voeten van Kōbō Daishi symboliseert. Als ik ergens ga rusten, zal ik allereerst de stok ergens neerzetten. En iedere avond voordat ik in bad ga, zal ik de onderkant van de staf schoonmaken: de voeten van de beroemde monnik die mijn metgezel is.

Sinds mijn jeugd correspondeer ik met een Japanse vrouw. Daardoor ben ik gefascineerd geraakt door alles wat uit Japan komt en door de Japanse taal.

In 2010 ben ik in Japan geweest en kwam terecht in Koyasan, waar Kōbō Daishi begraven ligt, zonder daar over de pelgrimstocht te horen. Toen ik me een jaar later begon te verdiepen in de tocht, bleek dat ik daar al was geweest. Ik had de start onbedoeld al gemaakt. Het leek alsof het altijd al de bedoeling was geweest dat ik de 88-tempeltocht zou gaan lopen.

Yvonne (44) vindt ondanks of dankzij de moeilijkheden die op haar pad zijn gekomen de richting die ze wil gaan. Alles lijkt te leiden naar het pad dat ze komende herfst gaat bewandelen; de 88-tempelroute in Japan, in de voetsporen van de boeddhistische monnik Kobo Daishi. Meer informatie over Yvonne en haar reis vind je op: www.yvonneohenro.tk

Getagged ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: