Cultuurshock: je geest naar binnen keren

Nynke ValkJaren geleden, in 1988, was ik op pelgrimstocht in Nepal, in Kathmandu. Het was een reis met Sogyal Rinpoche en een grote groep van zijn studenten. Dilgo Khyentse Rinpoche leefde toen nog, en we ontvingen een paar keer les van hem.

Voordat Rinpoche aankwam in Nepal had ik een week tijd om in m’n eentje rond te kijken. Het was mijn eerste – en tot nu toe laatste – reis naar het Oosten. Hoewel de cultuurshock niet zo groot was, keek ik toch mijn ogen uit. Mijn eerste indruk was alsof ik in een sprookjeswereld was terechtgekomen. Kleine smalle steegjes vol leuke winkeltjes, waar je – als je maar flink belde – op de fiets doorheen kon. Een soort Middeleeuwse samenleving leek het, waarin het leven veel meer op straat lag dan hier.

Een van de dingen die me wel schokte, was om de dood zo openlijk tegen te komen. Ergens bij een uitgedroogde rivierbedding was een soort pleintje met een afdak, waaronder een lijkverbranding plaatsvond. De hand van de overledene stak uit de stapel hout. Van schrik begon ik te huilen.

Op het pleintje was de sfeer verder heel gemoedelijk. Er zaten een paar jongens te kletsen op een muurtje. Een van hen kwam naar me toe en zei dat er geen reden was om verdrietig te zijn. ‘We gaan allemaal dood, alles is vergankelijk, zo is het leven. En ze heeft een goed leven gehad’.

Cultuurshock

Een paar dagen later arriveerde Rinpoche. Hij nam ons mee naar Dilgo Khyentse Rinpoche en verschillende andere leraren. Hij gaf zelf ook les, ergens op een dakterras. Rinpoche bracht onze aandacht heel erg naar binnen. Dat voelde vreemd, want eigenlijk wilde ik al het nieuwe om me heen ervaren. De geest naar binnen keren, dat is niet onze eerste gewoonte. Zeker niet in situaties waarin veel te beleven valt, of die moeilijk voor ons zijn.

Dit was dan ook een belangrijke les voor me: de geest naar binnen keren, dat is de meest ingrijpende cultuurshock.

Nynke Valk coacht boeddhisten en mensen die hun leven willen vereenvoudigen. Ook is ze instructeur bij Rigpa. Kijk op www.dehelderespiegel.nl en haar blog nynkevalk.wordpress.com.  

Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: