Nuchtere Groningse in India | 2: Hard werken

Hilke Hilke volgt een cursus tot yogadocent in Khajuraho, India.  Ze leert er over de yogafilosofie, maar ook over anatomie, fysiologie en het boeddhisme. Voor BoeddhaMagazine houdt ze een blog bij tijdens haar reis. 

Ik dacht ik dat ik vet goed was in yoga. Maar niets blijkt minder waar. De hoofdstand blijkt een beginnershouding te zijn en de hele dag in kleermakerszit zitten vinden mijn rug en knieën niet leuk. Ik heb zes dagen in de week les: van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Mediteren, les geven, filosofie, anatomie, yoga oefeningen, nog meer mediteren en daarna huiswerk maken… Topsport dus.

Clysma’s
Ik dacht ik dat ik al ver buiten mijn comfortzone was, maar na een paar dagen in India werd mijn aanpassingsvermogen ernstig op de proef gesteld. De filosofieles begon met de vraag; hoe vaak poep jij? Waarop iedereen begon te lachen. Daarna werden clysma’s uitgedeeld. Blijkt dat de hele groep last van obstipatie heeft. Tja, de ene dag sta ik met een tamboerijn in de hand ongemakkelijk mantra’s te zingen en de andere dag beleef ik een darmspoeling. Ook zo comfortabel (not!): het feit dat ik een soort blonde en witte  reus ben, hier in India. Mensen willen met me op de foto, in de taxi kom ik met mijn hoofd tegen het dak en mensen beginnen te lachen als ik voorbij loop.

Hilke taxi

Perfectie bestaat niet 
Tijdens de les leren we over de veda’s (de basisgeschriften van het Hindoeïsme . Hierin wordt beschreven dat je blij en dankbaar moet zijn voor wat je hebt, terwijl je werkt aan een doel. Perfectie bestaat niet: omdat je je doel altijd verschuift. Dit is misschien wel mijn grootste leerpunt. Ik hoef dus helemaal niet meer zo streng te zijn voor mezelf. Best relaxt eigenlijk.

Ondanks het harde werken en de ongemakkelijke momenten, vind ik het fantastisch om hier te zijn. Deze keiharde training leert mij te denken in mogelijkheden. Iedere dag hoor ik de leraar zeggen: geloof dat je het kan. Het grappige is dat ik na een week zelfstandig op mijn hood kan staan, kan balanceren op mijn knieën en al een paar yogalessen gegeven heb. Trap niet in de leugens die soms in je hoofd voorbij komen. Met een grappig accent zegt de leraar;  try, try, you can do it! 

Over tien dagen heb ik mijn examen en ben ik officieel yoga docent, maar ik  ben nog lang niet uitgeleerd. Yoga heeft nog veel meer te bieden. Over drie weken blik ik terug en vertel ik je over mijn toekomstplannen.

Hilke Meerman is Communicatiemedewerker en Sociaal Cultureel Werker. Voor het tijdschrift voor yoga schrijft ze eenmalig een column en voor BoeddhaMagazine houdt ze tijdens haar reis een blog bij. Je vindt haar verhalen op http://www.linkedin.com/profile/view?id=72990902&trk=tab_pro

Getagged

5 thoughts on “Nuchtere Groningse in India | 2: Hard werken

 1. Suzanne schreef:

  Mooi verhaal! We willen graag een keer yogales van je. Namaste ;-). Gr. Janto en Suus

 2. Lies schreef:

  Hilke,
  je bent weer fantastisch!
  Ik wens je natuurlijk heel veel succes, plezier en liefs!

  Lies uit het koude Groningen

 3. Hilke schreef:

  Hey Lies, dankjewel! Groetjes daar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: