Nuchtere Groningse naar India | 1: Een heel tof mens

Hilke Een stressvolle studie, stress op het werk, zere nek en schouders, slecht slapen… De fysiotherapeut raadde yoga aan. Ik zag mezelf al zitten op een matje bij zo’n zweverige dame met pluizig haar, een gebatikte flodderbroek in een zaal stinkend naar te veel wierook. Op hoop van zegen dan maar.

Niets bleek minder waar. Geen zweverige juf met pluizig haar te bekennen. In plaats daarvan twee stoere dames, die me veel hebben geleerd. Alleen al in kleermakerszit op een matje zitten was een uitdaging. Mediteren vond ik net zo confronterend. Focus je maar eens op het ‘nu’ wanneer je strak staat van de stress.

Naast yogalessen volgde ik een cursus mindfulness. Daarvoor deed ik dagelijks een uur huiswerk; de body-scan, zittende meditatie, eten met aandacht en ademhalingsoefeningen. Ik maakte kennis met mijn innerlijke criticus; “je doet het niet goed, je bent niet mooi, wat je doet is stom en je komt nooit van je spanningen af”. Niet leuk, maar heel leerzaam. Tegenwoordig herken ik deze gedachten en kies ik ervoor er niet naar te luisteren. Nu blijk ik ineens een heel tof mens te zijn!

Leuke dingen doen met familie en vrienden, op vakantie gaan, relaxed aan het werk, lekker eten én een yogacursus in India! Over twee weken vertrek in naar Khajuraho, India voor een cursus tot yogadocent. Hier leer ik onder andere over de yogafilosofie, anatomie en fysiologie, het boeddhisme en het uitvoeren van yoga-houdingen. Of ik per se yogadocent wil worden, weet ik niet. Deze ervaring is goed voor mijzelf, daarna zie ik vanzelf wat er gebeurt. Kortom: lekker mindful.

De oefeningen verminderen de spanning in mijn spieren en meditatie stilt mijn gedachten. Toch zit ik af en toe nog stiekem te giechelen wanneer een meditatie afgesloten wordt met het zingen van “oooooooohm” of wanneer de les afgesloten wordt door namaste te zeggen met je handen tegen elkaar voor het hart. Dat zal mijn Groningse nuchterheid wel zijn.

Tijdens dit India-avontuur geef ik je een update met de bijbehorende foto’s. Wanneer ik weer thuis ben, blik ik terug op deze ervaring.

Hilke Meerman is Communicatiemedewerker en Sociaal Cultureel Werker. Voor het tijdschrift voor yoga schrijft ze eenmalig een column en voor BoeddhaMagazine houdt ze tijdens haar reis een blog bij. Je vindt haar verhalen op http://www.linkedin.com/profile/view?id=72990902&trk=tab_pro

Getagged ,

One thought on “Nuchtere Groningse naar India | 1: Een heel tof mens

  1. Wiert schreef:

    Wat een goed verhaal Hilke . ik bewonder je eerlijkheid en het lef om kritisch te zijn naar je zelf toe ( Tenminste zo zie ik het ) Ik spreek je tzt graag hierover . Ook mij is geadviseerd om Yoga te gaan . Ik weet eigenlijk wel dat dit goed is voor mij , maar ook ik ben bang voor te veel ” zweverigheid “. Te nuchter ?? Ik denk het niet . Ik denk eerder bang voor eigen gevoelens . Succes Hilke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: