Weg met de Westerse meditatie-tijd!

Lieke Meertens‘Lieke! Weet jij nog een goed mindfulness boek voor mij?,’ sms’te een vriendin laatst die niet goed in haar vel zat. Nu is deze vriendin bepaald geen groentje op het gebied van mediteren. Dus gaf ik haar een flauw advies, dat voor veel mensen opgaat…

Gewoon gaan doen, in plaats van erover te blijven lezen. Al ga je maar 1, 5, of 10 minuten per dag zitten om te mediteren. Dat is al voldoende. Toch hebben veel mensen de neiging om erover te blijven dromen of lezen. Met de gedachte: Nog 1 boek en dan begin ik écht. Niks mis mee natuurlijk, om te blijven lezen. Daar ben ik zelf ook dol op. Maar als je tussendoor nooit daadwerkelijk gaat zitten om het te ervaren, dan kun je lezen tot je een ons weegt – echt Zen zul je er niet van worden. 

Misschien blijven we lezen en erover dromen omdat we onze doelen te hoog stellen. “Als ik ga mediteren, wil ik het wel een uur per dag doen,” hoor ik mensen zeggen. Of twee uur zelfs. Maar zo’n torenhoog doel is natuurlijk een garantie om direct in de stress te schieten en zo verlamd te raken dat je er helemaal niet meer aan begint.

Het schijnt trouwens typisch iets van het Westen te zijn om een standaard tijd te hanteren. Zoals de Tibetaanse meester Sogyal Rinpoche schrijft in zijn Tibetaanse boek van leven en sterven: “In de geschriften staat nergens dat men twintig minuten per keer moet mediteren. Ik denk dat dit in het Westen is verzonnen en noem het dan ook ‘de Westerse Standaard-Meditatie Tijd’. Vijf minuten wakkere zitmeditatie is veel waardevoller dan twintig minuten suffen!”

Mooi gezegd. Het staat haaks op vele mindfulness cursussen waarin beweerd wordt dat je minstens drie kwartier per dag moet mediteren, anders heeft het geen nut. Jammer is die stelregel, want daarmee dreigen mensen makkelijk af te haken.

Maar zijn het niet juist alle babystapjes per dag die je neemt, die uiteindelijk groot resultaat boeken? Uiteindelijk draait het immers niet eens om dat ene uur op dat kussen, maar om alle tijd daartussen waarin je steeds meer bewust in het moment bent.

Of zoals een bekend Zen-gezegde formuleert: “Wanneer ik eet, eet ik. Wanneer ik slaap, slaap ik.” Dus hou je niet star vast aan een uur per dag mediteren, als je dat niet op kunt brengen. Begin eens bij 5 minuten. Daarna kun je het altijd uitbouwen.

En de vriendin? Enkele dagen later kreeg ik een sms terug: “Heb je tip in de praktijk gebracht. Inderdaad niet makkelijk maar het werkt wel. Nu proberen vol te houden!”

Lieke Meertens is freelance journalist en blogger voor diverse uitgeverijen, publieksbladen en kranten. Haar specialiteiten zijn persoonlijke groei, psychologie en spiritualiteit. Lieke houdt ook een eigen blog bij op: http://beblissed.wordpress.com.

Getagged

One thought on “Weg met de Westerse meditatie-tijd!

  1. Dirk Stasseyns schreef:

    Ik herken mezelf in dit verhaal. Veel lezen en denken aan meditatie maar het is ontzettend moeilijk ook daadwerkelijk te gaan zitten en het te doen terwijl nog 100 en één taakjes wachten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: