Thich Nhat Hanh: Je lijdt niet alleen

Geniet je echt van een zonsondergang? Of gaan er op zo’n magisch moment toch nog allerlei gedachten door je hoofd? Volgens spiritueel leraar Thich Nhat Hanh verstoort het denken maar al te vaak ons geluk. “Gedachten zorgen ervoor dat we niet in het hier en nu zijn. Terwijl geluk alleen in het moment te vinden is.” Op dinsdag 28 augustus hield de Vietnamese leraar een lezing in een uitverkocht World Forum Theater in Den Haag. Vier lessen over mindfulness. 

Via ademhaling meer in het moment zijn
Het aandachtig volgen van je ademhaling – Thich Nhat Hanh gaf in Den Haag maar liefst acht ademhalingsoefeningen – zorgt ervoor dat je meer in het moment bent. “Je hoeft niet naar de toekomst te rennen of in het verleden te graven. Mindfulness helpt je bewust te zijn van wat er zich in en om je heen afspeelt. Wie met volle aandacht ademt, beseft dat hij leeft. Het is een wonder dat je viert met iedere in- en uitademing.”

Mindfulness is je eigen lijden herkennen
Wie mindful is, ontkent het lijden niet, maar komt volgens Thich Nhat Hanh thuis in zijn eigen lichaam. “Je omarmt het lijden vreugdevol. Dat alleen zorgt al voor verlichting, zoals een moeder haar huilende baby troost door het kind in haar armen te nemen. Door je te concentreren op de ademhaling kun je een pijnlijk gevoel of emotie herkennen. We zijn geneigd om met onze gedachten het lijden alleen maar groter te maken. Maar als we aanwezig blijven in het moment, dan kunnen we alles accepteren zoals het is.”

Er bestaat een diepe verbinding tussen lijden en geluk
Volgens Thich Nhat Hanh kunnen we ons lijden gebruiken om geluk te produceren. “Lijden is als compost voor de tuin; er ontstaan de mooiste dingen uit. Een lotusbloem groeit niet op marmer, maar in de modder. Liefde komt voort uit de modder van het lijden. Door de aandacht voor ons eigen lijden ontstaat mededogen voor andermans lijden. Als je het lijden van de ander niet begrijpt, zul je ook niet van hem of haar kunnen houden.”

Je lijdt niet alleen
Mindfulness leert ons te kijken onze angst en boosheid. Het zijn energieën die we volgens Thich Nhat Hanh van onze voorouders hebben overgenomen. “Met volle aandacht zien we dat onze voorouders nog steeds in ons leven. Lijden is geen individuele, maar een collectieve zaak. Met dit inzicht kunnen we onszelf verlossen het idee van een afgescheiden zelf, de hoofdoorzaak van al het lijden.”

Getagged

One thought on “Thich Nhat Hanh: Je lijdt niet alleen

  1. alluman schreef:

    Dat herken ik wel: dat uit lijden iets moois kan groeien. Net zoals je jezelf er in kan verknopen.

    Bijvoorbeeld bij de doodgeboorte van mijn zoon (zie: http://boeddhaboeddha.wordpress.com/2012/09/22/over-hoe-ik-mij-te-veel-hecht-aan-mijn-doodgeboren-zoon/).

    Ik heb daar overigens zelf meer aan inzicht gehad, dan aan meditatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: