Andy Puddicombe: door meditatie gaat je blinddoek af

De Britse meditatiegoeroe Andy Puddicombe is typisch zo’n persoon waarvan je je afvraagt of hij écht weet en naleeft waar hij het over heeft, of dat hij het alleen voor het geld en de aandacht doet. Zeker als je de ex-monnik, gekleed in een hippe spijkerbroek en een iets te strak wit t-shirt, jonglerend op het podium ziet staan. Op het Happinez-festival, 15 en 16 september in Fort Voordorp, gaf hij een lezing over het belang van ‘leegte in je hoofd’. 

Voordat hij populair werd als meditatiegoeroe, bracht Andy een aantal jaren door in een Tibetaans klooster in de Himalaya’s. Hij besloot om terug te gaan naar Engeland en zette samen met (marketing)maatje Richard Pierson het bedrijf Headspace op. De populaire Andy geeft nu lezingen en meditatietrainingen over de hele wereld en biedt online meditatieprogramma’s aan. Zijn missie? Meditatie toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.

En dat lukt hem, bleek gisteren in de zaal. Zonder moeite kreeg de charismatische ex-monnik de volledige aandacht van het publiek. Op een grappige en heldere manier vertelde hij over de voordelen van meditatie. Maar hij vertelde ook waarom het zo moeilijk is om het mediteren langdurig vol te houden. “Veel mensen geven het al op als ze de woorden ‘clear your mind’ horen. Maar ik raad je aan om het minimaal een week vol te houden, zo’n tien minuten per dag. Je zult merken dat je kalmer wordt.”

Benadering
“Stil en stijf als een standbeeld gaan zitten om vervolgens te ontspannen, werkt niet. Natuurlijk zul je dan gefrustreerd raken. Het allerbelangrijkste is je benadering, je houding tegenover het mediteren. Het maakt niet uit dat je gedachten rondvliegen, of dat je hoofd niet helemaal rustig en stil is. Laat het gewoon gebeuren. Ontspanning kun je niet afdwingen.”

Andy Puddicombe Dat sommige mensen zich door meditatie juist slechter in plaats van beter voelen, komt volgens Andy doordat dan de ‘blinddoek afgaat’. “Door meditatie kom je erachter hoe je je werkelijk voelt. Natuurlijk word je niet boos of angstig vanwege het mediteren: je was het al voordat je eraan begon. Maar je had het niet door. Na een tijdje ga je helder zien wat bij jou de oorzaak is van stress en spanning.”

Door drie ballen soepel te jongleren laat hij zien hoe belangrijk het juiste evenwicht is tussen concentratie en ontspanning. Als hij zich teveel zou focussen op het jongleren, zou het misgaan en zou hij geen aandacht meer hebben voor het publiek. “Het gaat om focus en leegte in je hoofd.” Terwijl we allemaal kijken naar de drie rondvliegende ballen legt hij uit: “Zo moet je ook kijken naar je gedachten. Laat ze als wolken komen en gaan. Daarachter vind je altijd een strakblauwe lucht.”

Meer informatie over Andy en de meditatieprogramma’s vind je op getsomeheadspace.com.

 Moniek Zuidema is Online Media Specialist en verantwoordelijk voor het online beleid van BoeddhaMagazine. Meer over haar lees je op haar website.

Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: